Prostovoljstvo

Od aprila 2014 dalje izvajamo program organiziranega prostovoljstva in program medgeneracijskega sodelovanja. Imamo status organizacije s prostovoljskim programom, smo člani Slovenske mreže prostovoljskih organizacij in "Mladim prostovoljcem prijazna organizacija".

Prostovoljci delujejo na štirih področjih:

  • Družabništvo z uporabniki: Prostovoljci uporabnikom omogočajo bolj kakovostno preživljanje prostega časa v obliki družabništva na njihovem domu. S prostovoljstvom krepimo socialno mrežo, povečujemo osebno zadovoljstvo in uporabnike vključujemo v družabno življenje. Namen prostovoljskega druženja je tudi vseživljenjsko učenje, združevanje generacij in medgeneracijsko povezovanje. Posebno pozornost posvečamo uporabnikom z demenco.
  • Izvajanje delavnic za uporabnike in njihove svojce
  • Promocija zavoda in prostovoljskega dela
  • Prostovoljsko delo v okviru projektov

V okviru programa medgeneracijsko sodelovanje organiziramo številne brezplačne dogodke in aktivnosti, kot so: jezikovni tečaji (Ruščina za starejše, Španščina za starejše), ustvarjalne delavnice (izdelovanje čestitk, Punčka iz cunj, delavnica pisanja lepih misli), delavnice za krepitev spomina (Spominjanje – ustvarjanje knjige spominov, Možganski fitnes), medgeneracijska srečanja (letno srečanje uporabnikov, novoletno srečanje na Srednji frizerski šoli Ljubljana), obiski muzejev in galerij, sodelovanje na raznih dogodkih (sodelovanje na dnevih četrtnih skupnosti v Mestni občini Ljubljana, dnevu za spremembe, veselem dnevu prostovoljstva, Festivalu zdravja, Festivalu za 3. življenjsko obdobje…), strokovna predavanja (različne teme), obeležitev pomembnih mednarodnih dni, aktivnosti na področju demence in drugo.


Pomoč prostovoljcev v času prvega vala epidemije COVID-19

V sodelovanju z Mestno občino Ljubljano in mestnimi kulturnimi inštitucijami smo se po razglasitvi epidemije povezali v mrežo prostovoljcev in prostovoljk, ki želijo olajšati vsakdan starejšim. Prostovoljsko mrežo so sestavljali sodelavke in sodelavci ter prostovoljke in prostovoljci Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana ter ljubljanskih kulturnih javnih zavodov, skupaj kar 13 organizacij (denimo Mestnega gledališča ljubljanskega, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča, Pionirskega doma, Mednarodnega grafičnega in likovnega centra, Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Kina Šiška, Mestne knjižnice Ljubljana, Mladih zmajev, Kinodvora in Šentjakobskega gledališča Ljubljana).

Slednji so se odzvali na prejeto telefonsko številko. Pogovarjali so se o tem, kaj počnejo v službi, kako delujejo naše mestne kulturne institucije ali pa tudi o povsem vsakdanjih rečeh, s katerimi so skušali pregnati različne stiske in predvsem osamljenost starejših.


Kakšne lastnosti mora imeti prostovoljec Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana?

Poznati mora komunikacijske veščine, biti mora empatičen, prijazen, strpen, spoštljiv, predvsem pa mora imeti veselje do druženja z ljudmi.

Kaj Zavod za oskrbo na domu Ljubljana zagotavlja prostovoljcem? 

Uvodno usposabljanje za prostovoljce, mentorsko podporo in svetovanje prostovoljcem pri njihovem prostovoljskem delu, mentorska srečanja, supervizijo, intervizijska srečanja, različna izobraževanja, letno strokovno ekskurzijo, brezplačno udeležbo na delavnicah in drugih dogodkih zavoda, popust pri nakupu določenih vstopnic za rekreacijo, potrdilo o opravljenem prostovoljskem delu.

Želite tudi vi prispevati k bolj humani družbi? 

Vabljeni, da se pridružite ekipi srčnih prostovoljcev Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana. Pokličite nas na telefonsko številko 01 24 20 605 ali pišite na e-naslov amir.crnojevic@zod- lj.si, da se dogovrimo za osebno srečanje.


Možnosti prostovoljskega dela za mlade

Tudi osnovnošolci, srednješolci in študentje ste lahko prostovoljci. Tudi mladi lahko polepšate življenje tistim, ki potrebujejo pomoč.

Obstaja samo en pogoj:

DA TI JE MAR, DA TI NI VSEENO.

Več pa v spodnjem katalogu, ki ga je pripravila Slovenska filantropija.

Katalog prostovoljskih aktivnosti za mlade v Mestni občini Ljubljana - šolsko leto 2020/2021

ZOD Ljubljana | COVID klic v sili ZOD

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.
Sprejmi Zavrni